Vad är en drivslinga och vad håller vi egentligen på med när vi låter hästarna springa på den?
Vi förstår att det kan se lite underligt ut om man åker förbi när vi motionerar hästarna på vår drivslinga. Hästarna springer runt på en 700 meter lång bana och blir antingen fösta framåt med hjälp av en ryttare, fyrhjuling eller bil – det hela är lite svårt att göra utan motordrivna fordon då hästarna ofta håller ett högt tempo. Vi vill att hästarna ska trava på i ett jämnt tempo – bland brallar de iväg och kapplöper – ibland vill de hellre stanna och äta.
På Island är det väldigt vanligt att man låter hästarna motioneras utan ryttare som en del av sin träning för att bygga kondition och framåtanda. Träningen blir varierad, hästarna får bättre kondition, leder och ligament stärks och hästarna brukar dessutom tycka att det är väldigt roligt att som omväxling få springa tillsammans och slippa ha ryttare på ryggen. På Island är det inte ovanligt när man är ute och kör att man möter en flock med hästar som är ute och tränas några kilometer längs mindre vägar.
Vi försöker driva våra ridhästar åtminstone en gång i veckan. Det är ett skonsamt alternativ till att longera på böjt spår och till att ha ryttare på ryggen. Hästarna brukar tycka att det är väldigt roligt och brallar i början för att sedan komma ner i ett lugnare tempo, ibland vill de hellre stanna och äta.. Det innebär att hästarna ibland ligger några hundra meter före och ibland får man driva på dem så att de håller igång. Det blir allt vanligare i Sverige att stora träningsstall har möjligheten att träna sina hästar även utan ryttare och bygger slingor som både kan användas för ridning och för att driva hästar på.
Vi är väldigt glada över vår slinga och tycker att det är en lyx att kunna göra träningen så varierad och skonsam som möjligt för våra hästar – så att de håller sig friska och skadefria i många år!
Hej,
Fick höra att det inte är tillåtet att driva djur med motorfordon här i Sverige.
mvh PIa
Lagen säger att det är olagligt att ha hästar bundna vid motorfordon och att man aldrig ska “jaga” en häst med motorfordon så att de stressas. 🙂