2010-2019 – en tillbakablick

2010-2019 – en tillbakablick

Så är 2020 här och jag tänkte dels försöka sammanfatta det senaste decenniet här på gården, med huvudfokus på senaste året. Tänk vad mycket som kan hända på 10 år.

Avel

Vår huvudsyssla och satsning de här senaste 10 åren har helt klart varit avel. Sedan 2010 har vi fött upp 32 föl. Man kan se en viss ökning av aveln de senaste fem åren. Som jämförelse kan man säga att vi 2010 fick vi två föl och 2019 föddes fem föl ur vår egen avel på gården.

Under det senaste decenniet har det visats fem hästar ur vår avel. Tre av dem har kommit in i första klass. Ra från Snäcksjön (8,0), Von från Snäcksjön (8,28) och Venus från Snäcksjön (8,10). Vi har även blivit nominerade som Årets uppfödare 2018 i Sverige och 2019 som årets uppfödare i vår lokalklubb Gladur.

Vi har utökat vår avelsbas med några riktigt fina avelsston. Svala från Solbacka (hederspremie för avkommor, 8,40, BLUP 125), Bra frá Audsholtshjáleiga (8,29, BLUP 120), Hekla från Karlsro (8,01, BLUP 111), Hörn frá Audsholtshjáleiga (e. Orri, obedömd men fantastisk häst, BLUP 113), Stella från Sanda (8,42, BLUP 115, som Ella äger halva i tillsammans med Eyvi).

Vaki

Det är inte bara avelsston som har tillfört en hel del i vår avel, 2012 fick Ella chansen att bli delägare i Vaki från Österåker tillsammans med Eyvi och sedan dess har han dels fått en helt otrolig bedömning (8,81 för ridgenskaper), höjt sin BLUP tack vare hans fantastiska avkommor (127) och blivit premierad med 1 premie för avkommor 2018. Vaki har verkligen varit ett tillskott dels i vår egen avel, men det har också varit så roligt att få följa Vakis utveckling till den hingst han är idag och att få förvalta arvet efter en av Sveriges bästa avlare, Vakis uppfödare, Maggan Pålsson. Vi har fått 9 avkommor efter Vaki och har ett sto dräktig med honom nu. Ingen av hans avkommor har gjort oss besviken.

Island

Ella tävlade sin träningshäst Ægir frá Efra-Núpi i B-flokk på Svinavatn med fina poängen 8,44

Ella bodde i tre år på Island, två år jobbade hon på gården Bjargshóll med att träna hästar och ett år gick hon på universitetet Hólar på deras utbildning till Hästtränare/Ridlärare. Tre väldigt lärorika, roliga och utvecklande år. Utöver att ha lärt sig en hel del om hästträning, avel och pedagogik blev hon flytande på isländska, lärde känna en hel del folk och fick en extrafamilj på ön.

Kurser, lektioner och ridläger

Det har varit full fart här på gården senaste åren, med både ridläger för båd tunga och gamla, ridlektioner och kurser. Även om det inte är vår huvudsyssla så har det varit så givande att följa många ekipage under åren. Det kanske inte kommer finnas lika mycket tid framöver, men de här ridlägerna har verkligen varit höjdpunkter under åren.

Baksidan med hästar

Även om det mesta kring hästägandet är väldigt härligt, man får träffa många människor med liknande intresse, rida otroliga hästar, se föl födas och ta sina första steg, se dem utvecklas till vuxna ridhästar. Så finns det tillfällen då det inte är lika roligt att vara hästägare. Det är väl kanske framförallt när man på olika sätt måste säga hej då till hästar som inte längre finns med oss. Har man många hästar så hände olyckan förr eller senare. Det här decenniet har inte förskonat oss från sorgliga avsked. Både hästar som vi själva fått ta beslutet att de ska få vandra vidare och hästar som vi förlorat i tragiska olyckor. Vi förlorade Eros 2013 i en drunkningsolycka när han tog sig ut ur hagen och gick igenom isen på en närliggande sjö. Det var fruktansvärt. Eir fick 2019 en hjärnhinneinflammation utan någon förklaring och behövdes efter några veckors sjukdom tas bort, endast fyra år gammal. I somras förlorade vi ett föl vid födseln. Några gamla kämpar har vi fått ta avsked till det här decenniet. Kungen, den fantastiske hingsten Kjarni frá Kalfsstödum, som vi hade äran att äga i 16 år, dog 2011. Vi fick också säga hej då till våra gamla avelsston Perla och Frenja. Vi försöker tänka på att vi ändå är lyckligt lottade som i så stor mån varit förskonade från tragiska olyckor och dödsfall hos hästarna. Men varje häst som man förlorar är likförbannat tungt och sorgligt.

Människoavel

Det är inte bara hästarna som förökar sig på gården. Tre barn har också tillkommit till familjen och ett fjärde är på väg. Vi jobbar givetvis hårt på att göra dem riktigt hästintresserade och till vår stora glädje tycks det gå riktigt bra..!

Tävlingar, ungdomar och Gladur

Ella har varit med och drivit Vintermästerskapen under de år som tävlingen var. Vilken succé. Det har också givit många fina nya bekantskaper. Hon har öven engagerat sig i lokalklubben (som Malou under många år på 90-talet var ordförande i). Först som ungdomsansvarig, sen som sekreterare och nu som ordförande i klubben. Malou har tillsammans med några eldsjälar dragit igång Gladurnews i klubben och bidrar nu med nyhetsbrev fullspäckade med nyheter och information från klubben men också andra artiklar. Att vara engagerad är inte bara att ge av sin tig och sitt engagemang, det ger också så himla mycket tillbaka. Dels så är det motiverande att träffa andra med samma intresse, men sen är det också roligt att fostra in nya islandshästälskare in i vår gemenskap. Ungdomarna ligger Ella varmt om hjärtat och det galnaste är att nu har de unga tjejer hon träffade i början av decenniet blivit vuxna, flera har flyttat hemifrån och själva utvecklats i båd livet och med hästarna. Vilken ynnest att få följa dem på vägen.

Några sista ord

Decenniet har varit händelserikt, roligt och vi har träffat väldigt mycket personer med samma brinnande intresse som oss för islandshästen. Vi har blivit förälskade i hästar som kommit in i våra liv, vi har sålt hästar till personer som i sin tur blivit förälskade i dem – den största glädjen!

Aveln är kanske vår största fokus även framåt. Vi har ett helt gäng unghästar i hagen som vi tror väldigt mycket på, samt några på inridning. Jag tror inte det kan bli bättre än så?

Jag hoppas vi ses 2020, på tävlingsbanan, på avelsbedömning, på någon rolig aktivitet eller bara i stallet på en kaffe. Tack alla ni som varit me och gjort de senaste tio åren så minnesvärda. Extra tack till hela Bärby-familjen för att ni är så fantastiska, både som vänner och som samarbetspartners.

2020 – here we come!

3 reaktioner till “2010-2019 – en tillbakablick

  1. Härlig läsning! ?
    Grattis till er framgång och
    Stort lycka till i framtiden. /Anna

Kommentarer är stängda.